Pages

vineri, 11 iunie 2010

Cupa Mondiala 2010, Africa de Sud


Astazi incepe CM de fotbal din 2010...
Cel mai special eveniment fotbalistic al planetei se lasa asteptat, de fiecare data, cate 4 ani. Ce poate fi mai frumos pentru un iubitor de fotbal decat prezenta tarii sale in aceasta competitie suprema? La inceputul unei noi campanii de calificare, plecam la drum cu noi sperante pentru Romania. Poate, poate... de data asta. Nu, nici de data asta. De ani buni Romania este lipsa la apel. Cand se striga prezenta (se canta imnul altor tari) ma incearca mereu aceleasi sentimente, oarecum confuze, de tristete si de frustrare fata de "chiulul" fotbalului romanesc. Intotdeauna mi-am dorit enorm ca Romania sa se califice la campionatele mondiale de fotbal. Acestea au o atmosfera aparte, mai exotica, mai pline de viata, mai pline de nepravazut. Pe langa echipele consacrate, prezente mai mereu, de fiecare data intalnim si echipe "cenusarese" ale fotbalului. De data aceasta aceasta ea se va numi Noua Zeelanda, altfel o tara cu o echipa de rugby ("All Blacks") de mare clasa. Cu fotbalul mai greu... :)
Nu mai intru in detaliile legate de motivele multiple care au facut si fac in continuare ca fotbalul romanesc sa se afunde intr-o mediocritate totala (vezi ultimele rezultate ale echipei nationale) pentru ca ele deja se cunosc. Lipsa valorii este data si de lipsa profesionalismului, a seriozitatii jucatorilor, dar si de cadrul general al societatii romanesti de astazi. Mutu este reprezentativ pentru fotbalul romanesc actual. Diferenta fata de Hagi este imensa! Si ca valoare, dar si ca profesionalism. Nu intamplator, Romania a fost ultima oara prezenta la un turneu final mondial in urma cu 12 ani. Cu Hagi...
In fine, ca de obicei, in lipsa Romaniei, echipa mea de suflet la turneele finale este... Brazilia! Iubesc fotbalul spectacol, iar Brazilia este "hundred per cent" specialista acestui tip de fotbal. Fotbalul cu mingea la picior si zambetul pe buze, "Joga Bonito"... :)
Cand ma gandesc, uneori, la aceste turnee mondiale, la cat de aproape am fost in 1994 de a juca semifinala cu Brazilia... Cred ca va ramane, peste timp, marele regret al fotbalului romanesc. Atunci, Romania a jucat cel mai frumos fotbal. Atunci, Romania putea da lovitura. Invinsesem Argentina lui Maradona (insa fara "El Pibe d'Oro" in teren, fusese suspendat pentru...), i-am fi putut - poate - invinge si pe Brazilia. Sigur, cred c-am fi pierdut in finala cu Italia (c-asa e romanul, la mal...) dar cat de frumos ar fi... putut fi sa ajungem acolo. In fine, macar semifinala cu Brazilia... :)
Ah... Kenneth Anderson, ah... Prunea, cate minute mai erau?
Hai Brazilia!

SHAKIRA - WAKA WAKA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters